De werkgroep Natuurbeheer is geïnteresseerd in de effecten van beheer en omgevingsfactoren op de biodiversiteit in (natuur)gebieden.
Op dit moment gaat de meeste aandacht naar de Gorsselse Heide. Dit voormalig militair oefenterrein met natte en droge heide, vennetjes en bossen is in beheer van de Marke Gorsselse Heide. De beheerder staat voor een reeks uitdagingen. Stikstof verzuurt de bodem, bemest bossen en vennen terwijl ook extreme droogte en vernatting én opwarming het lastig maakt de natuurwaarden van het gebied in stand te houden. Tegelijk wordt grondwater onttrokken naar afwateringssloten in de omgeving waardoor zeer schone en kalkrijke kwel vrijwel geheel uit het gebied is verdwenen. Wat is het effect van deze ontwikkelingen in het gebied en welke maatregelen zouden beheerder en eigenaar kunnen nemen om de natuurwaarden veilig te stellen?
De werkgroep inventariseert, met hulp van andere werkroepen van KNNV Deventer, libellen, analyseert de waterkwaliteit, maakt vegetatieopnamen enbrengt beheersmaatregelen in kaart. Er wordt door de werkgroep gestreefd naar het ophalen van visies van deskundigen uit onze omgeving en partijen, zoals het Waterschap. Daarbij bedenken we hoe een beheerder in zou kunnen spelen op de complexe problematiek.

Daarnaast doen we desgevraagd incidenteel onderzoek naar specifieke beheersvragen. Zo werd in 2024 op het land van de biologische boer Jan Menkveld gekeken naar waterkwaliteit van drie poeltjes die Jan heeft gegraven. Zijn die poeltjes ecologisch interessant en wat kan Jan doen om hun kwaliteit te behouden en/of te versterken? Eind 2024 was het rapport af, zie de kennisbank. We keken naar de watervegetatie, naar sieralgen en kiezelwieren en aan de hand van die inventarisatie konden we Jan vertellen dat de poeltjes verrassend biodivers zijn en dat een simpele maatregel (het schonen van twee poeltjes) belangrijk positief effect kunnen hebben op de natuurwaarden van zijn terrein. Dit rapport is op de website in te zien.
Onderzoek sieralgen
In 2023 is een inventarisatie gedaan van de waterkwaliteit van de vennen van de Gorsselse Heide. Niet alleen chemische waterkwaliteit is bestudeert, maar ook sieralgen en kiezelwieren. Hiervan is het onderzoeks verslag beschikbaar via deze link naar de kennisbank.

Micrasterias thomassiana, één van de twee grote sieralgen die in het najaar het Obliquaven domineren.
Foto: Thijs de la Court.
Overige foto’s zijn te vinden in het fotoalbum Sieralgen en Kiezelwieren.