Botanicus in oorlogstijd

Leven en werk van Hendrik Uittien is de ondertitel van en boek wat door de Lettelse journalist en schrijver Michiel Bussink is samengesteld na diepgravend onderzoek en interviews met familie en bekenden van de voor de KNNV Deventer belangrijke persoon Hendrik Uittien.

Voordat hij als een van ‘de 23 van Trouw’ werd gefusilleerd, was Hendrik Uittien (1898–1944) een veelzijdig en in binnen- en buitenland gerespecteerd botanicus. Hij schreef toegankelijke en humoristische verhalen over planten, volkscultuur, taal- en streek- geschiedenis. Hendrik Uittien interesseerde zich niet voor politiek, maar toen de Jodenvervolging op gang kwam, bekende hij kleur. Heimelijk, als medewerker van de illegale krant Trouw. Maar ook openlijk via de bloemen in zijn knoopsgat en een erudiete antinazistische lezing voor een volle universiteitszaal. In zijn biografie neemt Michiel Bussink  de lezer mee in de wereld van de botanie en de prille Nederlandse natuurbeweging. De wereld van Heimans en Thijsse, van  P.J. Meertens (‘mijnheer Beerta’ in  ‘Het Bureau’) en de jonge Sicco Mansholt, maar ook die van SS’ers Himmler en Rauter en de dunne grenzen tussen pragmatisme en collaboratie, tussen morele stellingname en overmoed.

Op vrijdagmiddag 26 november presenteert Michiel Bussink zijn boek over het leven en werk van Hendrik Uittien. Daarnaast zal schrijver en biograaf Dik van der Meulen (o.a. winnaar van de Libris Geschiedenisprijs  en de Jan Wolkers Prijs) iets vertellen over de wijze waarop Jac. P. Thijsse (waarover Van der Meulen een biografie schrijft) zich opstelde ten opzichte van de nazi’s. Vervolgens gaat auteur en presentator Alexander Reeuwijk met beide schrijvers in gesprek.

Het boek is te koop bij KNNV uitgeverij en uiteraard bij de het eigen verkooppunt van de KNNV Deventer.

Hendrik Uittien is naast dit boek ook geëerd in de vorm van een op 3 november 2021 onthulde straatnaam in de wijk de Tuinen van Zandweerd, zie deze link.